Aurinkosähköä keräävät akustot turvaavat sähkönkäytön myös katkosten aikana

Elcon Solutionsin tuotevalikoimasta löytyy aurinkosähköä keräävät akustot, jotka on suunniteltu erityisesti teollisuuden pk-yritysten tarpeisiin. Yritys asensi vastaavanlaisen akuston oman tehtaansa käyttöön marraskuussa 2023.

 

—Olemme asentaneet tänä vuonna tehtaaseemme 60 kWp aurinkosähköjärjestelmän. Tuotamme oman tehtaamme katolta aurinkoenergiaa 55 MWh vuoden aikana, ja tätä varten meillä on nyt käytössä 50 kWh suuruinen akkuvarasto, kertoo Rainer Nurkkala Elcon Solutionsilta.

 

Minkä kokoinen akusto aurinkosähkön varastointiin?

 

Akuston hankinnassa herää monta kysymystä, joista hinta ei ole ainoa kysymys. Akuston kokoluokkaan Nurkkala suosittelee lähtökotaisesti saman kokoluokan akustoa, kuin aurinkopaneelien kokoluokka on. Jos aurinkosähköä halutaan kerätä aluksi pienemmällä akustolla, uusien akustojen lisääminen onnistuu helposti myöhemminkin niiden modulaarisen järjestelmän ansiosta. 

 

Edullista sähköä verkosta talteen talvella ja pilvisellä säällä

 

Sähkönhinnan suuret vaihtelut vaikuttavat teollisuudessa tuotannon kustannuksiin merkittävästi. Jos käytössä on pörssisähkö, aurinkosähköjärjestelmän akustoja voidaan käyttää kustannuksien tasaamiseen hintapiikkien aikaan. Talvella ja pilvisinä ajanjaksoina varavoimaa voidaan ladata verkosta edullisen sähkönhinnan aikana ja ottaa se käyttöön siinä vaiheessa, kun hinta nousee.

 

—Käytännössä tehtaallamme hyödynnetään aurinkosähköä täysimääräisesti maaliskuusta lokakuuhun (8 kk). Muina kuukausina käytämme akustoa varavoimalähteenä.

 

Akuston ohjaamiseen on oma ohjelmisto. Järjestelmään asennetut kaksi älymittaria keräävät ja tuovat tietoa ohjelmistoon, jonka kautta akuston toimintaa voidaan ohjata halutulla tavalla.

 

UPS joka turvaa tehtaan toiminnan myös sähkökatkoksen aikana

 

Yllättävistä sähkökatkoksista aiheutuu tehtaan toiminnalle aina ylimääräistä työtä ja kustannuksia. UPS-laitteenakin toimiva akusto varmistaa keskeytymättömän virransyötön ja estää näin lyhyidenkin katkosten aiheuttamat häiriöt tuotannossa ja tietoliikenteessä.

 

Akusto, joka on suunniteltu pk-teollisuusyritysten tarpeisiin

 

—Aurinkosähköjärjestelmää varten suunniteltu akustomme on suunniteltu erityisesti teollisuudessa toimivien pk-yritysten tarpeisiin. Tunnemme tämän kohderyhmän tarpeet hyvin, ja siksi akustoon on tuotu mukaan ne ominaisuudet, jotka ovat näille yrityksille olennaisia.

 

Elcon Solutions toimittaa akustoja 6–8 viikon toimitusajalla ja hoitaa myös asennuksen ja käyttöönoton paikan päällä yhteistyössä Polarinstin kanssa. Tilauksia on jo tehty ensi kevään osalta vastaavanlaisesta 50 kWh:n akkuvarastosta, mikä Elconilla on tällä hetkellä käytössä omalla tehtaallaan. Tämän lisäksi tilauksia on tehty myös kotitalouksiin soveltuvista 10 kWh akkuvarastoista.

 

Aurinkosähköjärjestelmään ja akustoon pääsee tutustumaan myös paikan päällä Elconin tehtaalla Naantalissa sopimalla tapaamisen etukäteen. Lisätietoja akustoista antaa Rainer Nurkkala.

 

 

Elcon Solutionsin tämänhetkinen omassa käytössä oleva aurinkopaneelikapasiteetti ja akusto:

 

60 kWp aurinkopaneelikapasiteetti


50 kWh akkuvarasto