Elcon varmistaa raideliikenteen toimivuuden haastavissakin olosuhteissa

Energel Oy on vantaalainen, pian 30 vuotta täyttävä keski- ja suurjännitekojeiden sekä elektroniikka- ja automaatiokomponenttien maahantuoja. Yritys on osa norjalaista konsernia, jossa työskentelee yhteensä 150 ammattilaista.

 

Elconin ja Energelin ensimmäinen yhteinen projekti, Raide-Jokeri, on laajuudessaan mittava: Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja jää historiaan, kun noin 25 kilometrin pituinen pikaraitiovaunulinja korvaa linjan vuoden 2024 alussa. Elconin ja Energelin välinen yhteistyö on sujunut alusta asti hyvin, ja aikataulussakin on pysytty globaalista tarvikepulasta huolimatta.

 

Energel toimittaa projektiin prosessilaitteet pikaraitiotien sähköistäville syöttöasemille.

 

– Tällä hetkellä reitille on asennettu yhteensä 15 syöttöasemaa, joista raitiovaunu saa energiansa. Energel toimittaa muuntajat ja tasasähkökojeistot ajojohdinjärjestelmään, kun taas Elcon huolehtii, että varmennettu apusähkönsyöttö toimii ohjaus- ja suojausjärjestelmille kuten pitääkin, kertoo Energelin toimitusjohtaja Mika Väärämäki.

 

Hinta, toimitusvarmuus ja aikataulussa pysyminen on selvä kilpailuetu

 

Raide-Jokeri on pysynyt aikataulussa moitteettomasti: Linjan rakentaminen alkoi vuonna 2019, ja koeliikenne aloitettiin jo syksyllä 2022. Koeliikennöinnin on arvioitu kestävän kesäkuuhun 2023. Väärämäki arvostaakin kahta tekijää ylitse muiden Elconin toiminnassa:

– Kilpailukykyinen hinta, toimitusvarmuus ja laatu ovat meille aina kaikista tärkeimpiä asioita yhteistyökumppanin valinnassa.  Onkin erityisen hienoa, että Raide-Jokeri on pysynyt tähän asti upeasti aikataulussa, vaikka tänä haastavana aikana aikataulut eivät pidä monissakaan rakennusprojekteissa. 

 

Elconin nopea reagointi palvelupyyntöihin tekee työstä jouhevaa

 

Monipuolinen ja nopea palvelu on Elconin tavaramerkki: Raide-Jokeri -projektissa Elcon räätälöi laitteiden kokoonpanoa vielä toimituksen jälkeenkin lisäämällä laitekaappeihin invertterin, jotta niihin saatiin yksi lähtöjännitetaso lisää.

 

Yhteistyö on läpi projektin ollut sujuvaa, mistä Väärämäki kiittelee Elconia. Vaikka projekti on Energelille yrityksenä ensimmäinen Elconin kanssa, oli Väärämäellä positiivisia kokemuksia Elconista jo aiemmin uraltaan hänen työskennellessään toisen yrityksen urakoitsijana:

– Reagointi pyyntöihin on ollut aina nopeaa Elconin puolelta. Vasteajan merkitystä ei voi olla korostamatta hyvän yhteistyön sujumisessa, Väärämäki päättää.

 

Pikaraitiovaunukuvan lähde: Helsingin kaupungin aineistopankki